Eftermiddagste och guldbaggen på svtplay.se


Söndagsfrukost


2 bullar, bio multicéréals
Stora klickar riktigt smör
Krämig port salut

Ett äpple

Massa vatten

Stor kopp kaffe

Doftljus

Wall.E på datorn

Kromtablett


Barnmat/dessert



En god dessert/barnmat jag hittade var denna med krossad banan och kakao.. och inget mer alls faktiskt. Kylskåpskall var den otroligt god och jag blev förvånad av hur lik smaken faktiskt var chokladpudding. Njöt av varenda tugga. Finns det inte något liknande i din butik kan du säkert puréea eller mosa kall banan och blanda i lite kakao, smaklig dessert! 

Hälsa och alkohol

Eftertänksamt inlägg...
De saker som jag tror är absolut värst för hälsan är droger, alkohol, rökning, stress (även emotionell), raffinerad mat och tillsatser.

Sedan har vi vanor, och de bygger upp en bas. Har du en bra plattform, såkallad en 80-90 procentig god hållning till mat och hälsa så brukar det vara en bra förutsättning, och jag vet att jag mår otroligt bra när jag är inne i det där stimmet bland goda vanor och härlig träning.

Men så kommer ett lass med godis. Ok ingen fara, nya tag. Det viktigaste är att man hamnar tillbaka på rätt hjulspår. Även om jag funderar på om det verkligen är värt att minska på godis för den så kallade hälsan. Men så finns det en nyttig härlig röst inom mig som hoppar upp och säger, wow, enough, gosh. Jag har godishuvudvärk, trötthet och stora puffiga ögonlock matchandes med ett par härliga illröda läppar.  

Eller så kommer en utgång. Och jag tycker det är tråkigt att sitta utan vin i handen, tragiskt jag vet. Och så upplever man det där oövervinnliga, där man säger att det inte går att ha roligt utan alkohol, där danstimmarna blir många och långa och endorifinerna dansar tango. Men även detta rus har efter-effekter. Dessa brukar inte vara roliga. Jag brukar verkligen känna hur alkoholen försvinner ur systemet, en (verkligen) frånvarande hunger som följs av extrem trötthet men en oförmåga att sova. Pigghet, törst, extrem hunger.. extrema sug. Ostoppbara sug. Hade jag haft oändligt mycket pengar hade det handlat oändligt mycket mat. Har jag inga pengar alls äter jag allt för olika röror av det jag kan hitta hemma. Smör, socker, mjöl, fett och socker i allmänhet brukar ligga illa till. 

Socker-sug, alkohol följt av sug. Ibland känns det liksom som de biologiska krafterna är starkare än mig. Nu ska detta inte bli ett deppigt inlägg för ljusningen ligger i betoningen imorgon. Och att vi inte kan begära perfektion av våran kropp. Men hoppet för mig ligger i ordet imorgon. Och det brukar lösa sig! Dessa bakis dagar är inte roliga, hela systemet är ur balans, hela kroppen är utmattad men än en gång väljer jag att arbeta med och inte mot. Jag låter den vila, njuta av det den vill ha, även om det är inte det den behöver. Rationellt funkar inte alltid. Kom ihåg att det inte är hela världen, det är allt.    

Back on track


/stretch i stökigt rum
Att springa i slottsträdgården i versailles är inte illa. Inte illa alls. Nu är det kallt, men till våren kommer det bli incroyable! Körde 67 minuter intervall. Körde ca 1 låt spring/1 låt powerwalk. Slipper man tänka och mäta så mycket. Ett tag dansade jag mig fram när jag var heeelt ensam i den mörka skogen. Det var immande andredräckt men jag fick upp värmen och flås. In i varm dusch och sedan var hela dagen räddad. Underbara löpning!

Proteinkällan blev ägg samt vitkål
Kolhydratkällan blev två äpplen och en stor skål sötpotatis med salt och kanel  
(men kanske lite väl mycket smör)


Fibrer i all sina ära men..



Grönt te, fullkorn, päron, gröt, kanel, kli..

fibrer fibrer ännu mera fibrer


det är ju bra
Men för känsliga magar så kan det ibland sätta.. stopp. Min mage säger verkligen ifrån idag. Det händer liksom ingenting. Om jag ska vara brutalt ärlig så gör livsmedel ovan (samt andra fibertäta val) att man bli rejält trög i magen :)
En härlig pizza, lite [bajonässås], burgare, pasta med ostig pastasås. Och ett par dagar utan fibrer. Mörk choklad, massa vatten och svart kaffe. Sedan är jag back to basic igen.
Förlåt om ni inte är magkänsliga men känselmagade. Men det måste sägas, om jag så bara kan hjälpa en annan förstoppad like.  


Bovetegröt på mjölk


Färglös. God. Otrolig energikick till träningen. Ska springa om en 90 minuter -efter kaffe och att maten är smält. Längtar!

Bacl to basics! Ingen ångpress på min kaffekokare :)


Est-ce que je pourrais avoir mon dresseeert?!



Mörk smält choklad
En tesked kokosolja
-i vatten bad-

Vänd ner i sojayoughurt
Blanda

Ner i 1 tärnat päron
Och en halv banan

Strö lite oraffinerat mörkt rörsocker
Ner med en sked

Njuut

(dagens poesi)


Frukost


Fiberhavregrynsgröt med kanel, äpple/jordgubbsmopurée (barnmat), kromtablett och massor med sojamjölk.


Palsternacka, morot, rödbeta


Rotfruktschips.. gott duger icke
Lagom 40 g förpackning ger 195 kcal


Den bästa träningen är den som blir av..

Åh min motivation tryter. Om ni ser detta lämna gärna ett peppande ord innan jag växer fast på stolen..


Dagens shopping


Morgonpigg javisst! Bröd, spenat och tofu. Det som köps äts upp. Har inte slängt en droppe mjölk eller likvärdigt sedan jag flyttade hit. Gillas!


Provis


70% -Citron/koriander ca 50 kronor

70% - Puffat sädeslag


Smakbomb med ingefära-godis



inlindad i mörk choklad, doppad i kakao, frågor på det?

SMAK.. och god smak dessutom :) behövs inte många för att smaklökarna ska dansa tango!


Kylskåpskall banan till flingorna


Åh vad jag saknat banan! Okej den ligger lite gömd under, det är då inte en enda skiva.


Choklaad

Denna helg blir en lugn en.
Ska möta en vän på lördag eftermiddag för en liten upptäcksfärd I östparis. På söndag blir det amerikansk gosspelkyrka för glädje-kick samt barnkalas :) Ska försöka få in en intervall-spring-runda samt shoppingrunda på Biocoop


Naturalia hittade jag Choklad med citron/korriander (inte arom) samt ett choklad med olika puffade sädeslag som ris, bovete, majs, dinkel och fullkornsvete. Ska ta på mig äran att testa ikväll.  


Dagens... mellis!



Sen lunch bra med melliset innan istället. Melliset och lunchen byter plats.
Fullkornsskorpor med smör.
Soltorkade aprikoser (bio=mörk färg=inget svavel=mer smak)
Apelsin

Och så mycket att dricka. Lite huvudvärk. Nog avsaknaden av kaffe. Men hoppar kaffet emellanåt.


Gooda röror

Min röra hann aldrig hamna på bild och om den inte är uppäten kan den dock plåtas imorgon. Innan dess kommer dock recept.


Bra uppkokta kikärtor, häll ut vatten, krossa fint (med gaffel, mixer/blender/stavmixer) 
Salt och finmald svartpeppar (sån där "dutt")
Ordentligt med en god spiskummin (à la falafel)
2-3 krossade vitlöksklyftor eller 1 tsk vitlökskrydda 
Ett par dl creme fraîche (inga lättalt. hörrni) till god konsistens ca 70/30 där 1/3 kommer från creme fraîchen
Låt stå och gona i kylskåp en halvtimma

Kokar du kikärtorna själv drar de åt sig creme fraîchen bättre och det bli gudomligt gott, värt!
   

Något som däremot hamnade på bild som avnjöts till lunch var boulgur av bovete. Gott som tusan, o la la. Riktigt krämig i konsistensen. Bra om man vill hoppa eller spara på såsen en måltid. Mmmjam. 
Även min älskade sojabiffar. Aah dessa alternativ, denna goda smak. Är inte veggo men för miljön/matsmältningen hoppar jag svårsmälta köttstycken då och då. Och så för djuren. Givetvis. Våra älskade djur. Sverige börjar öppna sig för veggorecept men det finns plats för mer än dessa halv kvalitativa köttfärsrätter. 
 

Njuter av att för en gångs skull vara nöjd och inte hundrig på kvällen. Jag tror det är eftermiddags-melliset.


Dagens frukost


100 ml sojayoghurt
Sojamjölk
Quinoa puff med müsli och pumpakärnor
Krossar linfrö ca 1 msk
Dikelflingor
1 päron (första på 5 månader, haha!)


Återhämtning


För att stoppa nerbrytningen. 250 ml sojamjölk innan sista konditionen. Sojabönor 62% i mjölkchoklad. Apelsin. 
Jag vet i sjutton något om återhämtning men jag har valt att äta efter hur min kropp känner sig. Jag är oftast inte hungrig men genom att äta blir jag inte vrålhungrig innan läggdags samt jag bygger musklerna bättre. Träning utan köst gör mig liten men mjuk, jag gillar en mer vältränad kropp.  


Work outad


Grej från IKEA, müsli+quinoa soufflé (poppad)
-shake it lika a tambourine :)-


Idag har jag varit och tränat.
30 min intervall
15 min styrka
5 min "gå i trappor-maskin"
25 min styrka
30 min gång på puls 136

20 min ordentlig strech 

Detta pass kör jag en gång i veckan. Jag har inte råd eller tid med mer. Istället går jag överallt jag än ska. För att inte bryta ner musklerna eftersom jag tränar länge och hårt har jag med att äta emellan styrka/kondition. För att inte förlora för mycket myskler. 
Att dricka mycket är också viktigt. 

Efter detta, tar jag en hammam 10minx2 och en tupplur :) och så massa flingor med soja-mjölk och frukt. Bra återhämtning! 


Sammarbeta med din kropp


Bild: Bokia.se

Åh vad jag skulle vilja lägga vantarna på den här boken.


Sammanfattning

För många är bantning en serie misslyckade experiment. Trots kaloriräknare, stegmätare, hushållsvåg och viktcoaching går vikten snarare upp än ner.
Att det enda som hjälper är att äta mindre och röra sig mer är något som överviktiga fått höra till leda. Men så enkelt är det faktiskt inte. Vägen till en framgångsrik och hållbar viktkontroll går via hjärnan. Den har en överordnad roll när det gäller vårt grundläggande behov av mat och dryck. Hjärnans belöningssystem är en osynlig supermakt som styr vårt handlande på gott och ont, och som föredrar mat som skjuter blodsockernivån i höjden och ger oss en omedelbar kick.
I den här boken får du veta hur man samarbetar med belöningssystemet i stället för att kämpa emot det. Det är lättare att banta med än mot hjärnan! Hjärnkoll på vikten vänder sig både till dig som vill gå ner i vikt och till dig som ger råd om vikt och hälsofrågor.

Någon som vet hur man smugglar böcker utomlands? ;)


Müsli-me!


Jag är ingen müsli kinda girl, men utblandat med Quinoa-puffar går det alldeles utmärkt när det gonat sig i lite sojamjölk och yoghurt.

Bien ca. Att locka köpare med välgörenhet borde fler märken ta vara på.

Jag har brutalt separerat från alla E210, förtjoknings, modifierade.. ect. Min hy strålar och mitt humör likaså.

 
Bien-être.


K-k-k-kick, kvitamin


Raw rödkålssallad
Rödkål (säsong) fint hackad (tog ca 3-4 nävar)
2 msk majonäs
3 msk creme fraîche
1 sharlottenlök
1 nypa salt


Det här är en gul lök

 
Många recept innehåller just. Gul lök. Den ger smak, sötma mest. Och är himla god till köttfärs.
Visste du dock att denna lilla lök kan göra dig otroligt sötsugen? Jag tänker på alla ni, som mig, kämpar med sötsug, gärna efter kvällsmaten. Lökens sötma signalerar att fortsätta äta, och gärna forsätta äta sött.

Bra egenskaper är
Gul lök är bra mot förkylningar och infektioner.
Gul lök sägs minska cancer.
Gul lök innehåller bra proteiner och antioxidanter.


Paris denna härliga helg


Panthéon, i källaren vilar Voltaire, Russeau och Victor Hugo.. m fl.  

Vacker kyrka bakom Panthéon

Äldsta trädet i Paris, Parc René Viviani

Voltaires gravplats

Sanite Chapelle (fint men spara inget egentligen att betala pengar för att se)


Paris paris..


Min favoritrestaurang i Barcelon! Maoz.. Underbart gott. åt där en gång om dagen nio dagar.. Här var det lite väl förfranskat.. I Quartier Latin smälte den in med sin slappa (ovårdade) atmösfär och grönsakerna var inte färska.

Orginaltanken är
3 falaflar
I pita/fullkornspita eller som sallad
Med eller utan hommus och rostad aubegine
Sallad med fri påfyllning
4-8 Euro

Underbart goda kikärtsbollar men här alldeles för friterade och små
Var är min oljestekta blomkål?
Sallad som tagits in och ut.. 5 gånger redan?
Var är såserna? Min vitlökssås!
Nää.. Får hitta en ersättare jag, attans jag som var så spänd.


Dille på gröt



Jag snöar in mig på saker. Det erkänner jag. Visst man ska äta varierat men jag är alldeles för lättlockad när magen kurrar efter annat. 

Fiberhavregryn
Kanel
Purée av äpple och svarta vinbär 90% äpple 10% bär. No more. No less.
Sojamjölk +calcium

2 skratt från 2 and a half men:

- How's your coucous?
- Yumyum

- What's geomertry?
- ...it's what you do when you turn into a tree... gee-a'm-a-tree

:)

Trevlig söndag mina vänner.


Riskaka av fullkornsris med mörk choklad


Mellis. Dödsgod.


3 saker att lägga mer pengar på

- Ägg, de biologiska äggen har en bättre balans mellan fettsyrorna och andra vitaminer. Det beror på vad hönan mumsat på. Ett biologiskt ägg innehåller mer omega 3 än ett vanligt ägg som främst består av omega 6, som kommer naturligt från växtriket
- Sojamjölk, om du väljer sojamjölken (ev kalcium) som källa till viktiga vitaminer för du tänka på att stora märken (vill inte nämna några) oftast har en stor produktion och bearbetar oftast med bekämpningsmedel. Sojabönan är i regel väldigt besprutad, se även upp för sockrad sojamjölk, det är bara onödgt sätt att få i sig socker
- Kaffe, kaffebönan är även den väldigt besprutad, visst vi kan inte leva upp tillverkligen, men vi kan hoppas på det bästa om det står ekologiskt eller biologiskt. Fair trade ger arbetarna mer valuta för sitt arbete. 
 


Dessert à 60-100 kcal

100 g sojayoghurt bifidus (går bra med vilken osötag yoghurt som helst men sojan är mild)
Ringla 1 msk god honung

Och/eller krossa en medel-söt kaka som du kan blanda med smör à la cheescake. Nu till helgens efterrätt.

Sötma kan hälpa till att smalta maten.


Min favoriträtt (vegetarisk)


1 Portion
2 bovetecrêpes 100% bovete (blev tre, mums)
Mozzarella
Riven ost (inte för mig)
Mycket medelsalt smör till stekning
Ringlad majonäs

2 crepes à 100 g ger ca 150 kcal

uuupergott..

 Vitkålen är på säsong
Bra även för de.. vill bara tugga lite.. kvällar.. eller om du tenderar att småäta när du lagar mat


Att satsa på...

Dagens 3
- En finare honung, inte motsvarande affärs märke
- En olja som inte massproducerats, oavsett olja
- Salt, ett oraffinerat salt som tillverkats med omsorg ger bra med magnesium och jod

ursäkta näsan :)
Världens. Godaste. Honung. Miel de montagne. Biologisk. Ca 60 kr för 250 g


Nja..
- Helt okej med vanlig mjölk, men låt den gärna vara ekologisk
- Knäckebröd och hårdbröd brukar vara av god kvalitée
- Bönor och linser, men inte konserverade.. Obs. Det ska vara torra.


- Jag är fortfarande hälsosam


Oja, lite magont ikväll men förutom det så är jag fortfarande på banan med hälsa och god mat.

Nyårslöften är jag skeptisk till då jag försöker att inte röra mig mellan måste/får inte men efter jag är medantisk med början och slut kan jag kalla många saker för nystarter och början.
2010
...Ska jag kunna ta en kaka och inte hela paketet, att äta en pint Häagen Dazs/ B&J hör inte hemma 2010
...Biologiskt och fair trade, grönsaker efter säsong så gott det går
...Stressa mindre (är en person som springer och inte går och suckar åt långsamtgående fransoser)
...Ett "jobbigare" träningspass i veckan och promenader Mån, tis, tors, alltid trappor, bien sûr
...Konsummtionsförminskning, det finns roligare saker än att handla

Jag är raffinerat sockerfri efter 17 dagar (ja visst blir man som en alkolist)
De val jag tagit är:

Sprida ut sockerintag, en liten dessert per kväll är helt okej, om det så är är grönsaker och dipp
OK
Honung
Mörkt choklad -70% av bra kvalité, kakaosmör!
Rörsocker oraffinerat (inte mycket)
Söt god frukt, ananas, sharon, torkade fikon, melon


Det går hur bra som helst, tänker på att röra på mig, mår jättebra, ingen sockerslav

Aj lilla magen, vad är det nuu


RSS 2.0