Tema sötma


Agave
Sirap från agave, en söt sirap som användes av aztèkerna och kallades vattnets honung. Det är en oraffinerad sockerart som ersätter det raffinerade sockret hur bra som helst. I bakning, marmelad och te. 

Honung
Honung har till en början ett lägre GI, inte helt oskyldigt, men föhållandevis bättre än det vita sockret från sockerbetan. Honung är så mycket mer än socker, det innehåller både vitaminer och mineraler, så att kalla det tomma kalorier går inte längre. Det hämmar inflamationer men som med allt annat ska du likväl inte överkonsumera honung. 
Varning, barn under 1 år kan vara känsliga för honung. 
Läs mer
All honung har samma GI -värde men den mörka har bätte bakterie och virusbekämpande metoder. 

Moscovadosocker
Ett råsocker som tillverkas av sockerrör på Mauritsius. Väldigt lite behandlat för att bevara färg och smak. Riktigt mörkt moscovadosocker kan ha inslag av lakris och det ljusare av kola. Passar mycket bra i matlagning och bakverk. 
Förvaras väl tillförslutet då det gärna blir lite klibbigt. Det är inte lika hårt raffinerat som vårt ursprungliga socker. Varför blir då detta bättre? Eftersom vårt vita socker är en ren sackaros, något media gärna kallar för tomma kalorier. Rena kolhydrater och inget annat än energi kan man säga. 
Det innehåller spår- och mineralämnen, B-gruppsvitaminer och aminosyror. Det innehåller cirka 10 procent mindre kolhydrater än vanligt socker.

Fruktoser
Fruktos har GI 27 medan glukos har ca GI 141, honung ligger på runt 90... pst vitt bröd ca GI 100) Dock inte att tro att vi ska ersätta sockerintag till endast Frutos varianter för detta kan leda till typ 2 diabetes. Frukt är ingen ond makapär så fruktosen är mycket utblandad med vatten, så ett halvt kilo frukt och grönt står kvar för mig. 

Druvsocker
Går snabbt ut i blodet eftersom det inte behövs brytas ner av kroppen. Motarbetningen till denna blodsockertopp är liksom med vanligt socker, insulin. Du kommer likväl dessutom bli ännu tröttare än innan du år druvsocker.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0