Fransk hälsorörelse om komjölk, laktos och mjölkprotein
Hälsorörelsen är otroligt olik den vi har i Sverige. Våda grundstenar anser jag nog ändå vara:
5 mål om dagen
Stor frukost ca 25% av dagsintag
Begränsa sockermängd
Hålla sig till fullkorn
Inte äta innan du går och läger dig
Lång nattssömn
Dricka mycket vatten runt 8 glas
Begränsat alkoholintag
Här kommer del 1 av den franska hälsorörelsen
Fransmän om komjölk
De flesta som kan säga sig leva hälsosamt skulle förklara med skräck i blicken att all mjölk eller mjölkproducerade varor är ingenting för oss. Det kaciumbehov vi har ska tillfredställas av nötter och grönsaker, inte av mjölk och mjölkprodukter.
Argument 1: Det bildas gifter i kons mage när de blir gamla
Argument 2: Laktos är i långa loppet farligt för en människa och förknippas med spasmer, psykologiska sjukdommar och framför allt med stress
Argument 3: Dagens mjölk är av dålig kvalite
Kommentar: Enligt franska studier är det framförallt mjölkproteinet som påverkar våra nerver och gör oss olyckliga, och sjuka i det långa loppet. Det är otroligt svårt att veta om detta stämmer eller inte, men jag tror definitivt att det ligger något i att dagens mjölk inte håller måttet. Här står inte mjöken i kyldisken, inte heller grädden får sin plats på kylförvaring. Inte ens efter öppning måste du ställa tillbaka mjölken, men det rekommenderas för smakens skull. Jag har hittat en fräsh mjölk som jag stundtals har hemma. Min mamma som har några år mer än mig talade om för mig att smaken påminner mycket om den hon drack som liten, uppväxt på landet. 250 ml ger 37% av dagsbehov av kalcium och det tycker jag är toppen.
Jag har -medvetet eller omedvetet övergått till sojamjölk, biologiskt odlad. Se alltid efter en ren sojamjölk eftersom den sprutbehandlas ganska rejält.
Frågan kvarstår är vi i vuxen ålder i behov av mjölk? Gör den oss sjuka? Jag kommer inte sluta dricka mjölk, men att skära ner på konsumtionen är en början.