Bröd ett laddat hälso-ord


Baguette med smör eller mjukost, lite marmelad en långsam söndagmorgon.


En baguett som ännu är ljummen, och krispig när man delar den med händerna är väl en klassiker. Men är det vardagsmat? Vad är problemet?

Pro pain
Innehåller E-vitamin, b-vitamin och järn
Fibrer i fullkorn, ger glad mage, hindrar fettinlagringen
Lång mättnad
Gott som tusan (okej inte helt objektivt)
Surdeg är extra bra för magen då det hjälper kroppen att ta upp fler mineraler 
No pain
Håller vätskan i kroppen som kan göra att man känner sig uppsvälld
En baguette eller vitt bröd har väldigt högt GI värde och är direkt ohälsosamt att äta i stora mängder
Bröd gör att magsmältningen måste jobba på högvarv, vilket gör att ämnesomsättningen kan gå ner
För mycket fiber kan leda till orolig mage, upsvälldhet och hård mage
Mättnaden gör att du inte äter övriga vitaminer 
Kolhydratsrikt

Bröd ska ingå i en varierad kost tycker jag. Men med måtta. Du måste inte äta bröd varje dag. Baka dina egna bullar och ät de nybakade, njut! Ät bröd med fiber, glöm inte att vitt bröd kan innehålla potatisfibrer som gör brödet ljust.
Gå efter fullkorn för fler näringsämnen men håll dig borta från färdigmackorna. Gör din mackor själv så vet du vad du äter. 
Leta efter ekologiskt obehandlat mjöl och stäng mjölpåsen väl vid förvaring. 
Förvera inte bröd i kylskåp, det är för kallt. Då förlorar brödet smak. 
En brödrost ger tillbaka smak. 
Ett poröst bröd har högre GI, satsa på ett kompakt och ät tillsammans med ett gott pålägg.  


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0